
כאשר ילד חווה בריונות בבית הספר, התחושות יכולות להיות מתסכלות ומכאיבות גם עבורו וגם עבורכם כהורים.
כיצד נוכל להעניק לו כלים להתמודד עם המצב בצורה שתשמור על הביטחון העצמי שלו, תחזק את החוסן הרגשי שלו, ותעזור לו לצאת מהמצב מחוזק? במאמר זה נעמיק בשיטות מעשיות להתמודדות עם בריונות ונלמד כיצד לתמוך בילד בדרך שתאפשר לו להתמודד ולהתחזק.
בריונות בבית הספר היא תופעה נפוצה המשפיעה על אלפי ילדים מדי שנה.
מחקרים מראים כי ילדים שנחשפים להצקות עלולים לחוות ירידה בדימוי העצמי, חרדה, ירידה בהישגים הלימודיים ואף קשיים חברתיים בטווח הארוך.
כהורים, הצפייה בילד שסובל מבריונות עלולה להיות חוויה קשה ומתסכלת, ולעיתים אנו לא בטוחים כיצד נכון להגיב.
חשוב להבין שהתמודדות עם בריונות אינה מסתכמת רק בהגנה על הילד –
היא כוללת הקניית כלים לבניית ביטחון עצמי, חיזוק יכולת ההתמודדות הרגשית והקניית אסטרטגיות לתגובה נכונה.
במאמר זה נלמד כיצד ניתן לפעול כדי לסייע לילדים להתמודד עם בריונות בצורה שמעצימה אותם ומעניקה להם תחושת שליטה במצב.
כיצד ניתן להתמודד עם בריונות בצורה בונה
הקשבה אמפתית – לתת לילד מקום לשתף
פעמים רבות, ילדים שמתמודדים עם בריונות לא יספרו מיד להוריהם מחשש שייראו כחלשים או שהמצב יחמיר. לכן, חשוב ליצור סביבה שבה הילד מרגיש בטוח לשתף.
כאשר הילד מספר על בריונות, חשוב להימנע מתגובות כמו "תתעלם מזה" או "אל תיתן לזה להשפיע עליך". במקום זאת, הראו אמפתיה ושאלו שאלות פתוחות: "איך הרגשת כשהדבר קרה?", "מה עשית באותו רגע?", "מה לדעתך יכול לעזור?". כאשר הילד מרגיש שמקשיבים לו באמת, הוא לומד שהוא לא לבד בהתמודדות.
חיזוק תחושת הביטחון והערך העצמי ילדים שחווים בריונות לעיתים מתחילים לפקפק בערכם העצמי. כהורים, יש לנו תפקיד מרכזי בחיזוק הביטחון שלהם.
אפשר לעשות זאת על ידי הדגשת החוזקות של הילד, עידוד עיסוק בתחומים שהוא מצטיין בהם (ספורט, אמנות, מוזיקה), ושימוש במשפטים מעצימים כמו "אתה חזק ומיוחד כפי שאתה". ככל שהילד יאמין בערכו הפנימי, כך הוא יהיה פחות מושפע מהבריונים.
לימוד תגובות אסרטיביות ולא תוקפניות אחת הדרכים להתמודד עם בריונות היא ללמד את הילד כיצד להגיב בצורה אסרטיבית, כלומר – לא להימנע מהסיטואציה אך גם לא להגיב בתוקפנות.
ניתן לתרגל עם הילד תגובות מילוליות שישדרו ביטחון, כמו: "תפסיק, זה לא מצחיק אותי" או "אני לא אוהב שאתה מדבר אליי ככה". בנוסף, שפת גוף בטוחה – עמידה זקופה, יצירת קשר עין ודיבור ברור – יכולה לעזור להרתיע מציקים. יחד עם זאת, לפעמים למרות שהילד דרש מהבריון להפסיק במילים - הוא פשוט יסרב להקשיב. במקרה כזה, אני מלמד את החניכים שלי להגן על עצמם גם בידיים! חשוב להבין שילדים בודקים גבולות אחד של השני כל הזמן, בתדירות גבוהה וברמות חומרה משתנות. לכן, לפעמים הילד נאלץ להשתמש בהגנה עצמית תוך שימוש בגוף שלו. הבדילו בין אלימות לבין הגנה עצמית - אלים הוא זה שתקף, כלומר הילד שיזם את האינטראקציה התוקפנית, בעוד שהמגן הוא הילד שנדרש להציב את הגבול (גם אם בידיים) ולשמור על הבטיחות שלו.
פיתוח רשת תמיכה חברתית ילדים שיש להם חברים קרובים וקשרים חברתיים יציבים נוטים לחוות פחות בריונות, מכיוון שהתוקפים מזהים את הקושי בעיקר אצל ילדים שנראים מבודדים.
כהורים, ניתן לעודד יצירת חברויות באמצעות הזמנת חברים הביתה, עידוד להצטרפות לחוגים חברתיים, ולימוד מיומנויות חברתיות בסיסיות כמו יוזמה בשיחה ושיתוף פעולה עם אחרים.
שיתוף פעולה עם הצוות החינוכי אם הבריונות ממשיכה, חשוב לערב את בית הספר ולוודא שהנושא מקבל התייחסות רצינית. ניתן לפנות למחנך, ליועצת בית הספר או להנהלה, אך לעשות זאת תוך תיאום עם הילד, כדי שירגיש שהוא חלק מהתהליך ולא שהדברים נעשים מאחורי גבו.
במקרים רבים, הצוות החינוכי יוכל לספק פתרונות יצירתיים כמו תיווך בין הילד לבין המציק, פעילויות חינוכיות על מניעת אלימות והקניית כלים חברתיים במסגרת הכיתה. במקרים מסוימים, לעומת זאת, בית הספר לא יסייע לשיפור המצב של הילד שלכם מסיבות כאלו ואחרות וחשוב לקחת את זה בחשבון. אם זה המצב אצלכם - או כדי למנוע מראש בריונות כלפי הילד שלכם, וודאו שביקרתם בדף הליווי האישי שלי ושקלו הרשמה אליי כדי אוכל להעצים אותו ולחזק את החוסן שלו: https://www.danielshahar.com/mentoring
פעילויות מעשיות שיסייעו לילד לפתח חוסן מול בריונות
1. "משחק תפקידים" – תרגול תגובות אסרטיביות
בנו יחד עם הילד תרחישים שבהם הוא נאלץ להתמודד עם הצקה מילולית. תנו לו לתרגל תגובות שונות, החל מהתעלמות ועד תגובה אסרטיבית.
משחקי תפקידים אלה יעזרו לו להרגיש מוכן יותר למצבים דומים במציאות, וכמו כן ידמו בצורה שלבית והדרגתית כיצד להתמודד עם בריונים.
2. "יומן הצלחות" – חיזוק תחושת המסוגלות
עודדו את הילד לנהל יומן שבו הוא כותב לפחות שלושה דברים חיוביים שקרו לו בכל יום. זה יכול להיות הישג קטן, רגע שבו הוא עמד על שלו, או משהו שעשה אותו שמח.
יומן כזה מחזק את הדימוי העצמי וממקד אותו בחוזקותיו.
3. פעילות ספורטיבית להעצמת הביטחון העצמי
עיסוק בספורט – במיוחד אמנויות לחימה, ריקוד או משחקי כדור – מסייע לילדים לפתח ביטחון עצמי, שליטה פיזית ותחושת עוצמה פנימית. אם הילד מתמודד עם בריונות, השתתפות בחוג ספורטיבי יכולה לעזור לו להרגיש חזק ובטוח יותר בגופו וביכולותיו.
תובנות מחקריות
המחקר בתחום מצביע על כך שהתמודדות נכונה עם בריונות יכולה לא רק להפחית את תדירותן, אלא גם לחזק את החוסן הנפשי של הילד לאורך חייו:
השפעת ההורים על תחושת השליטה של הילד: מחקר של American Psychological Association מצא כי ילדים שהוריהם מגיבים להטרדות בבית הספר בצורה עניינית ורגועה (בניגוד לתגובה רגשית או חרדתית) מפתחים תחושת שליטה גבוהה יותר במצבם.
כוחן של תגובות אסרטיביות: מחקר שנערך באוניברסיטת קיימברידג' מצא כי ילדים שלומדים להגיב בצורה אסרטיבית לבריונות חווים ירידה של 50% בתדירות ההטרדות בתוך מספר חודשים בלבד.
תמיכה חברתית כמגן טבעי: מחקרים שנעשו על ידי National Bullying Prevention Center הראו כי ילדים שמרגישים שייכות חברתית בבית הספר חווים פחות בריונות ומדווחים על תחושת רווחה נפשית גבוהה יותר. לסיכום,
בריונות בבית הספר הן אתגר משמעותי, אך עם הכלים הנכונים ניתן לעזור לילדים להתמודד איתן בצורה בונה. ההקשבה, חיזוק הביטחון העצמי, תרגול תגובות אסרטיביות ופיתוח רשת תמיכה יכולים להפוך את החוויה הקשה להזדמנות לצמיחה אישית.
כהורים, התפקיד שלכם אינו רק "להציל" את הילד מהמצב, אלא להעניק לו את הכוח לדעת שהוא מסוגל להתמודד ולהתגבר. ילד שמקבל את התמיכה הנכונה היום – יהיה מבוגר חזק ומודע יותר לעצמו בעתיד.
האם יש לכם ילד רגיש מאוד בגילאי 13-8
שהדימוי העצמי שלו פגוע והוא מרגיש לא מספיק טוב?
הליווי האישי שלי בגישת החונכות שפיתחתי "לב למען הצלחה"
יכולה לשנות את החיים שלו מקצה לקצה על-ידי בניית מסוגלות
ולהפוך אותו למנהיג בתוך הג'ונגל החברתי של בית הספר! ❤️
לחצו על הלינק למעבר לדף הליווי האישי שלי עם כל הפרטים:
Comments